Zdrowie

Kwadrans na kawę, czyli o przerwie w pracy

Jeżeli Twój czas pracy, przekracza 6 godzin masz prawo do 15 minut przerwy każdego dnia. Ten czas najlepiej wykorzystać na poranną kawę, ponieważ nic nie wpływa tak na poprawę koncentracji i szybkości myślenia, jak mała dawka kofeiny. Przy okazji codzienne picie kawy w miłym gronie, wśród współpracowników, wpłynie na Twoje relacje z kolegami z pracy, a krótka 15-minutowa, miła i wesoła rozmowa pomoże Wam się odprężyć, a także skutecznie obniży Wasz poziom stresu.

Od czego się zaczęło?

Przerwa na kawę w pracy nie jest nowoczesnym odkryciem i wywodzi się z angielskiego zwyczaju “five o’clock”, jednak zapoczątkowali ją Amerykanie. Dokładniej, w Stanach Zjednoczonych po raz pierwszy przerwa na kawę pojawiła się dzięki żonom norweskich imigrantów, którzy pracowali w Wisconsin. Z tego powodu do dzisiaj obchodzi się tam Stoughton Coffee Break Festival. Zwyczaj picia kawy wśród Skandynawów jest bowiem bardzo powszechny i wypijają oni ok. 4 filiżanek tego trunku dziennie na osobę, co plasuje ich w Europejskiej czołówce “kawoszy”.

Natomiast w 1952 roku przerwę na kawę w pracy we wszystkich stanach rozpowszechnił Panamerykański Urząd ds. Kawy wypuszczając specjalną kampanię reklamową. Teraz tzw. “coffee break” staje się coraz bardziej popularna na całym świecie. Włosi mają swoją przerwę na expresso, Szwedzi kultywują zwyczaj o nazwie “fika” podczas którego wszyscy współpracownicy piją wspólnie kawę i zajadają słodkie przekąski. W Polsce, niemal w każdym jej zakątku również mamy swoje przerwy kawowe. Wrocław jako miast spotkań, jest również świetnym miejscem do spotkań przy kawie podczas przerw w pracy, ale taką tradycję warto rozpropagować w całym kraju.

Czas na kawę

Przerwa w pracy najczęściej wypada po 1/3 zmiany. Są to zatem dla większości godziny przedpołudniowe. Pojawiają się pierwsze oznaki zmęczenia, zaczynamy wolniej myśleć. Potrzebujemy wówczas zastrzyku energii, który pozwoli nam pokonać ten energetyczny kryzys. Podczas przerwy w pracy trudno zorganizować sobie miejsce i czas na drzemkę czy spacer. Wtedy doskonałym rozwiązaniem jest kawa. Ciepły, aromatyczny trunek, który pobudza zmysły i pozwala na chwilę relaksu.

Wspólny rytuał picia kawy podczas przerw w pracy zacieśnia więzi wśród pracowników, a także pozwala oderwać się na chwilę od powierzonych im zadań. Dodatkowo niewielka zawartość kofeiny stymuluje ciało i umysł do lepszej i wydajniejszej pracy. Warto spędzać przerwy w pracy w miły sposób, wesoło rozmawiając ze współpracownikami, pijąc kawę w ulubionej wersji, aby za kwadrans móc wrócić z nową energią do wykonywania swoich obowiązków.

Chociaż w Polsce nie wyobrażamy sobie dnia w pracy bez filiżanki kawy, przerwa kawowa nie jest wpisana w pracowniczą tradycję, tak jak ma to miejsce w Stanach Zjednoczonych czy Szwecji. Jednak ze względu na wiele korzyści wynikających z kultywowania tego zwyczaju warto o niego zabiegać w swoim miejscu pracy, być może za jakiś czas my również będziemy mogli pochwalić się prawdziwymi rytuałami picia tego trunku w pracy.